Fundația Transilvană Alpha a participat la sesiunea de formare, organizată în data de 8-11 noiembrie 2024 la București de Centrul de Resurse Juridice (CRJ) în cadrul proiectului Monitorizarea drepturilor omului prin mecanisme internaționale. Pentru a pune în aplicare cunoștințele și abilitățile obținute în urma acestui curs, am redactat un document de poziție împreună cu alți colegi participanți la curs, Fundația Homer, ProAct Suport și Asociația Cutezătorii din Iași cu suportul Deliei Niță, Manager Program Antidiscriminare, Centrul de Resurse Juridice.
Documentul de poziție ”Încălcarea drepturilor fundamentale ale persoanelor cu dizabilități prin lipsa de accesibilizare” se poate consulta aici. Datele de contact ale organizațiilor care au contribuit la elaborarea acestui document se află la finalul documentului.
Celelalte documente de poziție elaborate de către colegii noștri se pot consulta la următoarele link-uri:
- Facilitarea accesului la documente de identitate pentru persoanele vulnerabile (ARAS – Filiala Timișoara, Asociația SASTIPEN, Asociația Carusel)
- Timișoara are nevoie de spațiu pentru diseminarea ideilor și culturii elagității de gen! CIDD- FEM ( Asociația Spicc, ARAS – Filiala Timișoara)
- Centre de primiri urgență pentru victimele violenței sexuale: un imperativ în contextul românesc (A.L.E.G., ACTEDO, Asociația Generație Tânără, Asociația Alternative Sociale)
- Avocatura pro bono – indicator al funcționării profesiei într-o democrație reală (ACTEDO, Salvați Copiii)
Despre proiect:
Denumire: Monitorizarea drepturilor omului prin mecanisme internaționale
Obiective generale: proiectului este creșterea capacității ONG-urilor și a think-tank-urilor/centrelor de cercetare de a monitoriza și a face advocacy, lucrând în coaliția, pentru implementarea standardelor de drepturile omului în România prin utilizarea mecanismelor internaționale de drepturile omului. Beneficiarii sunt organizații neguvernamentale la nivel local care deservesc grupuri vulnerabile/discriminare și think-tank-uri și/sau centre de cercetare în domeniul drepturilor omului.
Activități:
- sesiune de formare pentru ONG-uri și think-tank-uri/centre de cercetare;
- redactarea unui Ghid de proceduri și bune practici în vederea colectării de date privitoare la infracțiuni ale urii;
- 5 documente de poziție redactate și diseminate de participanți la formare
- sesiune de formare și informare pentru jurnaliști;
- Organizarea unei conferințe finale pe tema infracțiunilor motivate de ură.
Perioada de implementare a proiectului: 1 octombrie 2024 – 30 septembrie 2024.
Buget: 71.614 Euro (valoare totală eligibilă)
Cofinanțare CRJ: 14.672,26 Euro
Persoană de contact: Delia Niță, Manager Program Antidiscriminare, [email protected] , 0729 120 383
Material elaborat în anul 2024, în cadrul proiectului “Monitorizarea drepturilor omului prin mecanisme internaţionale” finanțat prin granturile SEE 2024-2024, în cadrul Fondului ONG în România, www.fondong.fdsc.ro și implementat de Centrul de Resurse Juridice. Conținutul acestui material nu reprezintă în mod necesar poziția granturilor SEE 2024-2024.
Pentru informații oficiale despre granturile SEE și norvegiene accesați www.eeagrants.org.
La elaborarea documentului au participat : Asociația Cutezătorii, Fundația culturală Homer, Asociația Pro ACT Suport, Fundația Transilvană Alpha, cu sprijinul Centrului de Resurse Juridice.